Till Skidspår.se »

Anmäl rapport

     Betyg:  Spårkanter
Kimstad GoIF Skidcenter, Norrköping, Östergötland
Observerat 2021-12-30 kl 00:01, rapporterat av Jonas Braam

Hej, detta är ingen spårrapport men en kommentar till att vi igår vid midnatt blev varse om att några spårrapporter ändrats till oigenkännlighet. Vi har kommit fram till att spårrapporterna har tagits bort av Skidspår för att de inte följde den policy för Skidspår som säger att det endast är spårrapporter och spårinfo som ska rapporteras och ej frågor eller annat, det hänvisas till direkt kontakt med skidanläggningen via direkt kontakt på telefon eller mejl eller annat sätt. Här är policyn för Skidspår inklistrad:

"Vi strävar efter att Skidspår ska vara ett renodlat spårstatusrapporteringsforum med sakliga rapporter. Dels för att vi vet att de allra flesta sidbesökarna vill ha det så, och dels för att rapporterna på Skidspår också speglas på hundratals andra hemsidor hos bl a klubbar och kommuner.

Därför har vi sedan länge dessa enkla "regler" för rapportering:

Policy för spårstatusrapportering
- Endast spårstatusrapporter är tillåtna
- Klagomål, ordergivning, frågor, råd och diskussioner om spåren tas bort, vänd dig direkt till klubben/anläggningen.
- Reklam eller länkning till andra hemsidor är inte tillåten
- Håll en hyfsad ton i rapporten, även om du skulle vara besviken på spåren

Det innebär att vi modererar den försvinnande lilla andel rapporter som inte följer detta. Rapporter med kommentarer i stil med "Inga spår - avgå spårgruppen!!!", "Kan ni inte lära er att dra spår riktigt, så här gör man osv..." och "Sätt igång och tillverka snö NU genast!!", "Jag är grymt besviken!" har vi således tagit bort.

Vi hoppas på förståelse för detta. Trots allt är det stora flertalet spår dragna av ideellt arbetande personer som
är ute och ser till att vi får åkbara spår, medan vi andra sover eller är på jobbet.

Kontaktar man de som drar spåren får man kanske dessutom en förklaring till varför det var på ett visst sätt den dagen.

Skidspårsteamet
infoatskidspar.se"

Så för att göra det tydligt, vi från Kimstad GoIF Skidcenter har inte anmält, tagit bort eller redigerat några inlägg. Vi tycker dock att skidspårs policy är bra för det sista vi vill är att skidspår.se spårar ur som många facebooktrådar gör. Har du frågor så vill vi jättegärna ha dem direkt till oss, allra helst direktkontakt muntligen på plats eller via telefon för då är det så mycket lättare att diskutera och eventuellt förklara varför läget är si eller så. Kontakt för upplysningar finns i inforutan på skidspår för varje anläggning.

Med lite detektivarbete så har vi kommit fram till att de spårrapporter som redigerats handlade om att spåret var kort och blockerat av snöhögar, att priset var för högt och att pistmaskinen körde och skapade isklumpar när spåret var öppet och att man borde att man borde kunna planera snöläggningen bättre.

Så här kommer lite förklarande kommentarer till ovan:

Spåren är för korta:
Vi ser långsiktigt på skidspåren i Kimstad och vill att det ska finnas snö hela säsongen ända till mars ut, snö som håller för flera veckors hårda mildväder. Förr la man 30-50cm tjock snöbädd och det höll i många fall, vi vet alla dock av erfarenhet de senaste åren att det inte längre stämmer och det krävs 70-100cm för att vara någorlunda säker (inte ens då är man helt säker).Snö kan vi bara göra med snökanoner när det är kallare än minus 2 grader och ju kallare det är, desto mer snö kan vi göra per timma (varje kanon kan vid minus 3 grader göra ca 10m3 snö, 20m3 vid minus 5, 30m3 vid minus 7, 40m3 vid minus 9). Vi vet aldrig hur prognosen ser ut längre bort än 10 dagar så vi måste alltid leva med den negativa tron att den kylan vi har i prognosen är den sista vi får på hela vintern. Vi vill såklart göra klart så snabbt som möjligt så att det är fullt öppet så stor del av säsongen som möjligt. Dessutom är elavtalen tyvärr så ofördelaktiga att de styrs på kalendermånad där det förutom den rörliga delen är en mycket stor fast avgift för varje månad som snösystem körs. Den fasta avgiften får vi ingen mer snö för utan den vill vi gärna minimera för att istället använda pengar till utveckling av anläggningen. Därför försöker vi att spruta klart innan ett månadsskifte.

När vi väl öppnat skidspår för första gången för säsongen så försöker vi sen att hela tiden spruta så att det finns någonstans att åka, om än kort. När man kommer till vissa punkter så blir det omöjligt att både åka skidor och att säkra snö för morgondagens skidåkning och då måste vi för en kort stund stänga av för skidåkning.

Så fördelaktigt snöläggarväder som varit denna vinter har vi sällan skådat och om man med perspektiv till tidigare vintrar ser på det så har förutsättningarna den 30 december aldrig varit bättre i Kimstad. Vi kunde ha en premiär med 1,7km spår den 4 december efter bara 6 dagars sprutning. Då hade vi gått runt nästan ett helt varv och lagt en åkbar grund. Ett varv till behövdes för att säkra snöbehovet inför säsongen, vilket påbörjades direkt därefter. Vi hade kunnat valt en annan taktik och sprutat klart direkt med 1m snöbädd på varje ställe, men då hade vi först kommit runt idag och inte kunnat nyttja skidspåret i december så som vi nu kunnat. Plus att vindarna styr var vi kan lägga snö; vi måste placera kanonerna längs vindriktningen vilket gör att ibland måste man spruta där det åkmässigt inte är optimalt för dagen, men optimalt snöläggningsmässigt. Igen, med lite perspektiv, förra säsongen så kom kylan och snökanonerna startades den 25 december och vi blev klara den 15 februari. Säsongen dessförinnan som var extremt varm blev vi aldrig klara utan hade bara som längst 600 meter spår (vi hade dock spår i 60 dagar till skillnad från andra anläggningar som inte ens öppnade). Så att kanske vara helt klara den 30 december är fantastiskt bra och inte något som man kan förvänta sig. Att det då har varit kort eller helt avstängt någon dag, det får man ta med lite perspektiv på att OM det blir mycket mildväder i januari och februari så kommer spåren troligtvis vara längre i Kimstad än på andra anläggningar längre ut av säsongen.

Det ligger snöhögar som stoppar, varför schaktas de inte ut:
När du sprutar snö fryser vattendroppen utifrån och in, precis som när ett ägg stelnar när du kokar ett ägg. Den snön som landar på backen blir en hög med "löskokta ägg", där kärnan är fylld av vatten. Om du går på den nylagda snön eller om du schaktar en snöhög med snöägg som inte fryst ihop ända in till kärnan så kläcker du äggen, vattnet rinner ut, smälter en del andra snökorn och fryser till isklumpar som aldrig går att få tillbaka till snökorn igen. Ytan på en snöhög kan torka upp snabbt och det kan till synes verka vara en torr snöhög, men inuti snöhögen tar det lång tid att frysa ihop och därför behöver snöhögarna ligga flera dagar i minusgrader för att frysa ihop klart innan de kan schaktas ut. Annars är det ogjort arbete och vi får isiga spår och en snökvalitet som inte kommer hålla säsongen ut. Vi kommer att få sockersnö, så kallad död snö som inte håller ihop, redan i början av februari istället för i mitten av mars. Därför har snöhögar som till synes "bara" ska schaktas ut legat kvar. Lägg därtill oplanerade pistmaskinsproblem.

Pistmaskinen kör så att det blir isklumpar när det är öppet: Har att göra med ovanstående "löskokta ägg" och motsäger de två tidigare frågeställningarna om korta spår och oschaktade snöhögar. Om vi ska se till snökvalitet och lång säsong så skulle inte pistmaskinen gå ut alls till snöhögarna förrän de är helt klara. Men eftersom vi ändock förstår skidsuget och trycket på skidspåren så har vi ibland kompromissat och gått för tidigt för att ändå öppna upp mer spår. Då kläcker vi snöäggen och det blir blöt snö som klumpar sig och snabbt fryser till is. Det är antingen eller och ibland har vi fått kompromissa som sagt var. När det väl blir mildväder är det inte lämpligt att köra ut snöhögarna. Om vi inte hunnit innan mildväder så har vi tyvärr missat chansen tills nästa köldperiod.

Det är för dyrt:
Eller så är det för billigt på andra anläggningar... Vår anläggning är ny, premiär 2019, och har från början byggts modernt och med ordentlig kapacitet, och vi fortsätter utveckla för ännu bättre kapacitet och spårkvalitet, tidiga säsongstarter och sena säsongsavslutningar. Och vi vill kunna driva anläggningen, underhålla den och utveckla den om 15 år också. Igen, vi ser långsiktigt, inte kortsiktigt. Och vi vill erbjuda en tjock och bred snöbädd för både klassisk och fri teknik, som kräver mer mängd snö, längre snöläggningsperiod och högre kapacitet.

Då måste vi ta den avgift som krävs för att inte bara klara säsongens driftskostnader med el till snökanonsystemet och drivmedel till pistmaskin och service och underhåll av maskin, utan även att vi på sikt kan byta ut snökanoner och systemdelar när de nått sin livslängd.

Många andra anläggningar började kanske redan för 20 år sedan i en mindre skala och tog då en liten spåravgift eftersom utgifterna inte var så stora. Den avgiften har de gradvis fått öka (med motstånd vid varje prisökning) allteftersom de fått öka sin kapacitet och fått ökade utgifter. Och de skulle säkerligen vilja öka ännu mer för att kunna utveckla mer och få ett rättvist värde på den insats som läggs. Vi valde direkt att ta en avgift som är hållbar för skidanläggningens långsiktiga efterlevnad.

För oss som sprutar snö ideellt dygnet runt (ifjol hade vi nästan 2000 ideella timmar bara på snöläggningen, lägg därtill allt arbete som görs under barmarksperioden), och för de som kör pistmaskinen och preparerar skidspår varje natt är vår spåravgift till vuxna väldigt billig i förhållande till arbetsinsatsen. Viktigt att poängtera att ALLA vi som gör detta ideella jobb betalar exakt samma spåravgift - vi gör både jobb och betalar spåravgift med glädje för alternativet att inte åka skidor alls i Kimstad är inte bra - inte minst för barnen och ungdomarnas skull i vår förening.

Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda gratis skidåkning för dem ända upp till 20 års ålder och att det och skidanläggningens efterlevnad över årtionden finansieras av oss vuxna skidåkare (och som för många i praktiken innebär utnyttjande av friskvårdsbidraget från arbetsgivaren). Vi hoppas att vi kan behålla den prisnivå vi har idag utan att höja, även om elpris och drivmedelspris är skyhögt just nu.

Hoppas att ovanstående ger svar på de frågor som ställts, och tveka inte över att ringa 0733-223222 (Jonas Braam) om det finns fler frågor. Det är så mycket lättare att prata än att skriva långa inlägg:-)

Ha en god skidtur närhelst det blir nästa gång.

 

  = obligatoriska fält



 (ditt namn)






 



exec time: 0.0067 sec