Till Skidspår.se »

Anmäl rapport

Stavfäste:  Bra    Betyg:  Spårkanter  (4/5)
Kimstad GoIF Skidcenter, Norrköping, Östergötland
Observerat 2022-02-12 kl 23:25, rapporterat av Jonas Braam

Nypistade spår för skejt och klassiskt med gott resultat, inget skräp i spåret. Nattens vind och utstrålning kan optimalt ge ihopfrysta starka spår till morgonkvisten, men varma temperaturen kan motverka och ge lösa spår, svårt att sia om i förväg.

Byiga vindar dock och med vindar kommer barr och lös bark från tallarna att hamna i spårbädden - det är självklart något man får räkna med i ett spår som går i en tallskog. Allt har sina för och nackdelar. Ett spår ute på ett öppet fält kan slippa barr, bark och nedfallna grenar, men ger å andra sidan inte skidåkaren skydd för pinande kall vind under kalla dagar och inte heller skydd åt snöbädden för varma hårfönsvindar varma dagar.

Det som faller ned från träden kan ge bromsande effekt i fästvalla och för glidet, men att skada belag... nja, då ska det allt vara hårda tjocka vassa grenar för att lyckas.

Något grus finns oss veterligen inte någonstans i den tjocka snöbädden annat än om vi skidåkare inte skrapat av våra pjäxor innan pågång på snöbädden vid stadion, men det har generellt sett skötts mycket bra i vinter och det ser bra mycket vitare ut på stadion än de flesta anläggningar som likt vi haft barmark bredvid spåret i princip varenda dag sen premiären i början av december.

Sen att snön inte lyser vit efter veckor av mildväder är ju också naturligt, många har väl gjort kaffefilterexperiment i skolan med snö och konstaterat att vår moder natur har ganska smutsig luft. Det märks inte när snön är ny, men när decimetrar har smält bort lämnas smutsen från snön kvar och ytan blir allt mörkare av de koncentrerade små smutspartiklarna, men också av en allt högre andel fruset vatten och mindre andel snökorn.

Att schakta av ytlagret och vända upp ny snö kan man göra någon gång per säsong, men att göra det varje dag som inte spåret är perfekt skulle snabbt tömma hela spårbädden på snö och minska säsongslängden avsevärt.

Att spruta ny snö kräver minusgrader, inget som man kan styra över och det finns inga garantier att det blir några fler chanser under februari. Att spruta snö i mars är väldigt sällan aktuellt, speciellt inte då vi idag har en så stor snöbädd, större än de flesta anläggningar omkring oss, och som vi tror ändå håller mars ut.

Summa sumarum, vi utför de spåråtgärder vi tror ger er skidåkare bäst förutsättningar för en så lång säsong som möjligt och gör dem när vi tror tidpunkten är den bästa, ibland blir det fel när vädret ger en spratt, ibland blir det rätt.

Mvh Kimstad GoIF Skidcenter

 

  = obligatoriska fält (ditt namn)


 exec time: 0.0165 sec