Till Skidspår.se »

Sponsrad - Fortsätt med skidåkningen! - Njut av våren och sommaren på rullskidor

Publicerad 06 oktober 2022


Fortsätt med skidåkningen. Njut av våren och sommaren på rullskidor.


Efter en underbar längdskidsäsong så behöver det inte vara dags att lägga skidåkningen på hyllan. Komplettera din utrustning med ett par rullskidor och du får möjlighet att uppleva hela våren och sommaren på ett underbart sätt.

Vi har pratat med Patrik på Rullskidcenter.se, eller mer känd som Rullskid-Patrik i podden Lagom Kondition, om vad man ska tänka på. Vi börjar med klassiska rullskidor:

Målsättningen med träningen
Patrik börjar med att ställa frågan: Vad är målsättningen med din träning? Och han ger några exempel:
- Är det Vasaloppet som hägrar så är det viktigt att du har en rullskida med bra komfort, så att du kommer ut på alla träningspass oavsett väder. Det är också viktigt att rullmotståndet är relativt snölikt, så här rekommenderas tröga hjul, dvs 3:or.
- Gillar du att köra diagonal/gå på tur med dina längdskidor, så är det extra tröga hjul som gäller. Detta för att du ska få det motstånd som krävs för att kunna utföra diagonarörelsen. Det kan även vara bra med en längre rullskida, framförallt om man är lång, så att framhjulet kan ligga kvar och spåra i diagonalrörelsen.
- Vill du bli bättre stakåkare så är det bra att variera mellan olika rullmotstånd och kupering, så att kroppen får en varierad träning precis som på snö.

Vad är skillnaden mot en stakmaskin?
Alla kommer vi nog ihåg tröttheten i benen efter det första långa längdskidpasset. Småmusklerna i benen får konstant jobba med alla ojämnheter i spåren.
Till skillnad från att stå och staka på stakmaskinens fasta underlag, så erbjuder rullskidan träning för både benmuskler och balans. Alla små ojämnheter gör att benen och balansen tränas och du blir redo för snön.

Komfort
I stort sett alla rullskidor fungerar bra på fin asfalt, men när asfalten blir grövre så ökar vibrationerna. Man kan jämföra de stötigare rullskidorna med att köra inlines på grov asfalt, där tårna domnar.
Med tanke på att det kommer att bli många timmars träning på rullskidorna, så är det värt att investera i komforten.
Stötdämpningen sitter framförallt i hjulen, men även i stommen. Två populära rullskidor hos Rullskidcenter är AE Classic och Swenor Fibreglass. Dessa båda har väldigt bra hjul och Fibreglass har även en stomme i trä med glasfiber som tar upp vibrationerna. Dessa rullskidor ingår i paketen Motion och Pro. Du kan läsa med om dem här: https://www.rullskidcenter.se/paket-rullskidor



Rullmotstånd
De flesta har fram tills idag köpt rullskidor med normalt rullmotstånd, dvs 2:or. Tyvärr ger detta rullmotstånd en felaktig bild av snömotståndet och många blir överraskade av att det är trögare på snö. Så idag är det fler och fler som börjar med 3:or. Är du en van rullskidskidåkare som kör på 2:or, så är det dags att byta upp dig.
2 = Normalt rullmotstånd (Tyvärr lättare än på snö)
3 = Trögt rullmotstånd (Det kan ibland vara lättare på snö, men oftast är det samma eller trögare)
4 = Extra trögt rullmotstånd (Här lägger vi på lite motstånd med typ nysnö i spåren)
5 = Extra Extra trögt rullmotstånd (För dig som vill gå på tur eller vill staka ett styrkepass)

Stakrullskida
Rullskidcenter har även tagit fram en stakrullskida: Swenor Alu DP Elite. Det speciella med denna är att den saknar backspärr, så att både fram och bakhjul rullar åt båda hållen. Ena fördelen är att man inte kan få tjuvfäste när man stakar i uppförsbackar, men den stora fördelen är underhållet. Att träna på saltade vägar brukar innebära att backspärrlagret rostar sönder. Det slipper man med denna stakrullskida.



Grusvägar
Bor man så att man har bra tillgång till grusvägar och vill slippa köra längs landsvägen, då finns grusrullskidan Skike. Med de större luftfyllda däcken kan man fortsätta att köra där en normal rullskida stannar. Skike finns i ett antal olika modeller, både för traditionell skidbindning och med Skikes egna bindning för vanliga sportskor. Intressant? Läs mer på: https://www.rullskidcenter.se/skike



Stavar
Stavarna för rullskidåkning är samma som för längdskidåkning, förutom att spetsen byts till en asfaltsspets. D.v.s. en spets i hårdare metall som inte slits lika fort på asfalt. Det går utmärkt att byta spetsar på sina längdskidstavar till asfaltsspetsar.

Pjäxor
Det går utmärkt att köra med sina befintliga längdskidpjäxor. Vill man ha lite extra stabilitet så rekommenderas kombipjäxor som har ett högre stöd. Dessa fungerar naturligtvis även vid längdskidåkning och ger även här extra stabilitet.

Hjälm
Hjälm är ett måste när man kör rullskidor.

Skate
Det mesta av ovan gäller även för skaterullskidor, förutom följande två punkter:
- Rullmotståndet är inte like viktigt i skate. De flesta kör med 2:or då man vill få upp frekvensen i körningen.
- Rullskidstommens form påverkar skidans stabilitet. En sänkt stomme ger en ökad stabilitet jämfört med en rak. Rullskidcenter har tagit fram ett Skate Stabilitets Index (SSI) som hjälper dig att jämföra olika modeller. Läs mer på https://www.rullskidcenter.se/rullskidor-fristil-skate



Har i stort sett testat allt de säljer
Patrik berättar att Rullskidcenters filosofi är att de ska ha testat i stort sett alla produkter de säljer. Detta för att du som kund ska kunna ha en bra och ärlig dialog med dem innan köpet. Detta betyder även att det finns produkter inte kommer in eller som tas ur sortimentet p.g.a. t.ex. dålig kvalitet eller att produktens egenskaper inte är bra nog.
Så har du frågor om utrustning så är det bara att ringa Rullskidcenter på 0418-488100

Hemsida och webshop:

www.rullskidcenter.se








exec time: 0.0135 sec