Till Skidspår.se »

Hallå där...Jan-Olov Nylund spårmakare i Älvdalen

Publicerad 03 december 2010



Faktaruta
Namn: Jan-Olov Nylund
Yrke: Förskollärare och har tidigare arbetad med entreprenadmaskiner
Ålder: 53
Familj: Frun Inga, son på 26 år och dotter på 22.
Aktuell som: Spårmakare vid Älvdalens skidstadion och Rännkölen, för tillfället sjukskriven efter diskbråcksoperation
.

Hallå där…

...Jan-Olov Nylund, Älvdalens IF Skidor


Du är en av alla spårrapportörer som förser Skidspår.se med färska spårrapporter. Hur är läget i Älvdalen just nu, såhär precis i början av säsongen?
Läget är inte så bra just för stunden, vi spårade 16 km för tre veckor sedan men de plogades bort dagen efter av lite olika skäl så nu behöver vi ordentligt med nysnö, minst 2 dm. Vid Skidstadion har vi preparerat 2,6 km med konstsnö så där kan man åka!

Berätta lite om dig själv och din roll i Älvdalens IF, vad har du för funktion?
Jag jobbar ideellt med konstsnöläggningen sedan flera år, har byggt upp detta tillsammans med andra. På förmiddagarna jobbar jag på en skola här i Älvdalen.

Hur ser en vanlig vinterdag ut för dig i föreningen, när det vräkt ner snö under natten?
Först åker jag ut och drar upp spåren vid Skidstadion, det är 2-3 mil sammanlagt. Börjar väl vid 4-5-tiden på morgonen. När det är klart vid Skidstadion fortsätter jag med skotern och drar upp spår vid Rännkölen, det ligger 17 km från Älvdalen. Där spårar vi med skoter ungefär 10-20 km. En positiv grej är temperaturskillnaden, när det är -25 grader i Älvdalen kan det skilja mer än 10 grader vid Rännkölen, inte ovanligt att det är -14-15 grader däruppe samtidigt. Lite mer behaglig skidåkning då. Där finns värmestuga och möjlighet att köpa spårkort på plats.


Älvdalens Skidstadion

Förra vintern var ju en riktig kanonvinter. Märkte ni av det i Älvdalen, vad gäller intresset för längdskidåkning, var det fler än tidigare som var ute i spåren?
Faktiskt inte. Det var en av de sämre åren faktiskt. Det kom mer snö söderut där de inte är så vana vid så snörika vintrar. Här fick vi nästan mindre snö än vanligt. Vi hade ungefär lika många åkare som andra år trots att vi hade sämre med snö. Det har märkts en stadig uppgång senaste åren, fler och fler som åker skidor och det är roligt!

Spåravgifter har ju blivit vanligare och vanligare, ni tar exempelvis ut 30 kr för ett dagskort.
När införde ni spåravgift? Hur har det tagits emot?

Vi har haft spåravgifter i ungefär 3 år, tidigare var det mer av frivillighet över det. Det har tagits emot väldigt bra. Det är nästan ingen som klagar utan de allra flesta förstår att det är nödvändigt.

Om ni inte hade tagit ut spåravgiften, hur hade servicen och kvalitén i spåren varit då jämfört med nu när ni tar betalt?
Det hade inte gått alls, vi hade inte haft möjligheten att hålla igång allt det vi gör och då ska vi ändå komma ihåg att det är många, många timmars frivilligt arbete som ligger bakom. Spåravgifterna gör att vi kan hålla en viss kvalitet, men det kostar att ligga på topp. Jag skulle uppskatta att vi utvecklat anläggningarna för ca 1,5-2 miljoner de senaste sex åren. Ett exempel på detta är de fyra st 16-metersmaster med stora strålkastare som vi satt upp längs spåren runt Skidstadion. Ett annat exempel är att vi kört ut 2000 kubik bark under lågsäsongen för att få ett bra underlag för spåren. Älvdalens Besparingsskog har varit väldigt tillmötesgående gentemot oss och andra idrottsföreningar, där har vi ett bra samarbete.

Du är en flitig spårrapportör på webbsidan Skidspår.se. Vad tycker du är det bästa med sajten?
Det är ett jättebra sätt för mig att nå ut med spårinformationen. Det märks tydligt att många har sett spårrapporterna och genom att rapportera där så når vi ut till rätt målgrupp på en gång, det är smidigt och jag ser fram emot nya tekniska finesser som jag har förstått är på gång. Det är toppen!

Text: John Wendler (intervjun gjord 25 november)

exec time: 0.2058 sec