Till Skidspår.se »

Hallå där...Lennart Dahlgren, Filipstads SF

Publicerad 26 april 2016


Intervju med Lennart Dahlgren, Filipstads Skidförening, som fick Stora Skidspårspriset 2016

Grattis till er i Filipstads Skidförening till Stora Skidspårspriset!
-Tack så mycket, det är jättekul för oss i spårgruppen.

Motiveringen till priset antyder stora ambitioner och ett stort mått av uthållighet. Ni skapar en attraktiv längdskidåkningsmiljö kring Skidstadion. Kan du berätta litegrann om hur ni jobbar?
-Vi drar igång så fort det blir kallgrader så det går att spruta snö, vi väntar inte på att det ska bli tjäle eller så. Vi är fyra stycken som har utbildning på anläggningen som vi har, den är automatiserad till stor del. Vi kör via dator och startar och stänger av pumpen, med datorns hjälp kan vi starta pumpen hemifrån för det tar en timme ungefär innan vi får upp vattentryck så vi kan starta några kanoner. Vi brukar prata ihop oss innan så någon av oss startar pumpen och sen åker man dit efter en stund och startar upp kanon efter kanon.

Innan dess har en av oss börjat ha koll på bemanningen, det är ett digert jobb att få ihop folk eftersom vi har dygnet runtbemanning när vi sprutar. Eftersom vi sprutar längs med banan och lägger snön direkt på plats så är det ju viktigt att snön också hamnar där den ska ligga, så inte hälften sprutar in i skogen. Så vi patrullerar och håller koll. Det är tufft att ha det bemannat där dygnet runt.

Bangruppen är uppdelad i tre jourgrupper så man har jour var tredje vecka och vi hjälps åt mellan grupperna om någon är borta, så det finns alltid någon som kan.


Snökanon i full action!

Hur finansieras allt detta?
-Vi tar ut spåravgift. Det är kommunen äger anläggningen och vi som förening står för driftskostnaden, så vi får behålla spåravgiften som intäkt till föreningen. Jag tror det gått ganska bra den här säsongen, i början var det ju lite dåligt med vädret, det var ju varmt i början. Vi har sprutat i tre omgångar, snön smälte bort i två omgångar men efter den sista omgången i januari när vi fick färdigt så var vädret stabilt, helgerna efter där var det väldigt mycket folk som åkte så då kom det in en del pengar. Det kostar som sagt en del att spruta den här snön. Och vi som jobbar med det här gör det ju på ideell basis.

Hur många är ni som jobbar med spåren och anläggningen?
-De som sprutar snön är säkert en 25-30 stycken, minst, men i själva bangruppen är vi åtta-nio stycken. Vi är fyra som kör pistmaskin plus några killar som kör skoter på övriga banor och så.


Bangruppen från vänster Micke Engström, Jan Thörnqvist, Åke Haglund, Stefan Åhling, Lennart Dahlgren, Hans Jansson, Benny Vestlund

Hur ser terrängen ut och vad utmärker era spår?
-För den vane åkaren så är det fin terräng och lagom kuperat. För den lite sämre åkaren är det lite tuffare för det går både uppåt och neråt. Sedan har vi en tuff extraslinga som vi kallar den, som går ner till skidstadion men där är det ju bara tävlingsåkare i stort sett som åker för att få en extra backe.

Kan du lyfta fram något särskilt med att åka skidor just hos er?
-Hela anläggningen är ju jättefin, det går ju inte bara fram och tillbaks längs en tråkig väg utan det slingrar sig ju fint genom naturen och landskapet. Många utifrån brukar säga att det är otroligt fin bansträckning genom att det är kurvor, utför och uppför och så vidare.

Berätta litegrann om din egen bakgrund. Hur länge har du hållit på med längdskidåkning?
-Jag har åkt skidor sedan jag kunde gå i stort sett och tävlat har jag gjort sedan junioråldern. Jag har åkt tjugo Vasalopp, men sedan tyckte jag att det fick vara bra. I bangruppen har jag varit med sedan 1995. När vi hade stora SM 2001 så var jag banchef och ansvarade för banorna här.

Oj, 20 Vasalopp! Imponerande, när åkte du senast?
-Oj, ja det var när det var 80-årsjubileum.. så det är några år sedan nu (2004, reds. anm.)

Ni är flitiga användare av Skidspår.se – ni rapporterar spårstatus och använder sidan för att informera om anläggningen. Utöver Skidspår.se, använder ni fler kanaler för att informera om era spår?
-Framförallt är det ju spårstatusen på Skidspår.se som sagt, och kommunen länkar till vår anläggningssida på Skidspår.se från sin sajt. När man kör in i Filipstad så har kommunen en ljustavla där det brukar stå att det finns längdskidspår i Kalhyttan.


Kalhyttan-Filipstad skidstadion

Vad händer framåt nu inför nästa säsong, några särskilda planer?
-Vi tittar på att få ännu mer vattenkapacitet så att vi kan spruta ännu fortare och ännu mer, men det är inget som är riktigt klart nu utan det har vi börjat titta på, så det blir ett löpande arbete framåt för att komma vidare. Annars rullar det på som vanligt. Lars-Göran Pettersson som är ordförande i klubben är en drivande kraft och ser till att vi försöker förbättra oss hela tiden

Stort tack för att vi fick den här pratstunden och än en gång gratulerar vi till Stora Skidspårspriset, du får hälsa de andra i föreningen från oss på Skidspår.se!


__________________________________________________________
FAKTARUTA:
Namn: Lennart Dahlgren, Filipstads Skidförening
Ålder: 53
Yrke: Målare
Familj: Sambo och två barn
Aktuell som: tillsammans med övriga i spårgruppen i Filipstads Skidförening
vinnare av Stora Skidspårspriset 2016

Text: John Wendler, Skidspår.se

exec time: 0.2602 sec