Till Skidspår.se »

Stora Skidspårspriset till Vibyggerå SK

Publicerad 28 februari 2018
Hela 70 spårteam (rekordmånga) runt om i landet har av skidåkare nominerats till Stora Skidspårspriset 2018. Juryn från Skidspår.se och Svenska Skidförbundet har som vanligt haft ett mycket svårt arbete. Till slut föll valet på spårteamet i Vibyggerå med följande motivering:

”Stora Skidspårspriset 2018 går till spårteamet i Vibyggerå SK, ett samhälle vid kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik. I spetsen för spårteamet står Jan-Olov Olsson som i alla möjliga olika väderlekar ger sig ut för att köra spår – oavsett om det är solsken eller snödrev. Han meddelar varje gång spårstatus på Skidspår.se, vilket lockar skidåkare även från andra byar och från grannkommuner. Enligt klubbföreträdare har allt detta tillsamman stärkt föreningens varumärke. Jan-Olov finns alltid på plats vid klubbens arrangemang, inte minst när Dockstaskolans elever kommer på besök. Dessutom dras det spår till närliggande fäbodar där det serveras fika. Han hjälper också till med familjearrangemanget Fäbodloppet. Att kunna erbjuda längdskidåkning till såväl unga som gamla ligger också i linje med Svenska Skidförbundets strävan i projektet ”Skidor hela livet”.

Till sin hjälp har Jan-Olov Olsson allt-i-allon Roger Lundgren som i 30 års tid tjänat föreningen genom att på ett mycket förtjänstfullt sätt skruva och meka med klubbens skotrar och spårmaskiner. Han har även ansvarat för klubbstugan, röjning av spåren och dragit ihop folk som hjälper till. När Jan-Olov är ute med spårmaskinen ”Illern” och den krånglar, ringer han Roger som tar sin skoter och kör ut och hjälper Jan-Olov.

Jan-Olov Olsson och Roger Lundgren 78 respektive 60 år får stå som symbol för alla de hundratals – säkert tusentals – äldre personer som hjälper till i skidklubbar runt om i landet med att ordna åkbara spår. Stora Skidspårspriset 2018 får därför också ses som en hyllning till alla de pensionärer som sliter för att skapa goda förutsättningar för längdskidåkning. Utan era insatser hade Sverige förmodligen inte varit den framstående längdskidnation vi är idag, där OS-guldmedaljerna är det yttersta beviset för detta.”


Prisutdelningen av Stora Skidspårspriset äger rum söndagen den 4 mars i Mora, i samband med prisutdelningen för Vasaloppet.

exec time: 0.0176 sec